Tips voor gourmetten, steengrillen en fondue


/ Tips voor gourmet en fondue

Hoeveelheid per persoon:

Reken, gemiddeld, per persoon op 200 - 250 gr vlees/vis en 100 gram groente en fruit. Neem per 3 personen 1 stokbrood.

Wanneer je bouwvakkers op visite krijgt (of pubers !) reken dan 100 gram vlees meer, voor kleine kinderen 100 gram minder.

Voorbereidingen:

- Vlees, vis, sauzen, kruidenboter en salades kun je de dag voor het gourmetten, steengrillen of fonduen al klaarmaken/in de marinade zetten: het wordt er juist des te lekkerder door !

- 6-8 verschillende vlees- en vissoorten op tafel is voldoende.

- Bewaar het vlees (in de marinade) in plastic (diepvries-)zakjes.

- Gebruik vers vlees: wat er over blijft kan (losgevroren) de diepvries in voor een spontaan gourmet-avondje.

- Groente en fruit kort van tevoren snijden (zie: bijgerechtjes) om bruin en slap worden te voorkomen.

- Snij het stokbrood (of laat het door de bakker snijden) en bewaar in een grote plastic zak.

Gourmetten en fonduen met kinderen:

Vanaf 6-7 jaar is het gourmetten (onder toezicht !) prima te doen.

De favorieten van kinderen: aardappelschijfjes, hamburgertjes, frikadel (in plakjes van 1 cm), kipnuggets, kaasschnitzeltjes en natuurlijk: pannenkoeken. Zet ook eventueel een schaaltje appelmoes op tafel.

Vleesfondue vanaf een jaar of 10 in verband met de hete olie.

Kaasfondue en chocolade fondue vanaf een jaar of 5.

Aan tafel:

Verdeel, per 3 4 personen, het vlees, bijgerechtjes, kruidenboter en brood over meerdere borden/schaaljes: dan hoeft niemand ver te reiken om iets te pakken (die pan/plaat is heet !) en wordt het ook geen doorgeeffeestje.

Verse kip altijd op een apart bordje. Doe er een apart vorkje in om het kippenvlees mee in het pannetje te leggen.

Geef grote eters eventueel (halverwege) 2-3 fonduevorkjes of 2 gourmetpannetjes: dan is iedereen gelijktijdig uitgegeten.

Die stank.... voorkomen:

Een goed begin is het halve werk.

- Zet, net voor je de pan of plaat aanzet, ook de afzuigkap aan of 2 raampjes open: de geuren verdwijnen dan al grotendeels tijdens het fonduen, steengrillen of gourmetten.

- Gebruik niet al te veel boter, olie of margarine om te bakken.

- Zodra iedereen is uitgegeten: weg met die pan, plaat, pannetjes, bestek en bordjes. Zet alles buiten, in de schuur of was het af en tafel dan na.

- Laat de afzuigkap nog een tijdje aan of die raampjes open.

Geurloos zijn Chinese bouillonfondue (alleen een heerlijke bouillongeur door het huis), chocoladefondue en kaasfondue.