Recept Focaccia


Ingrediënten:

600 gr bloem

1,5 zakje gist (10 gr)

1 tl suiker

2 el groene kruiden, bijv Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, rozemarijn

1 el knoflooksnippers

5 el olijfolie

2 tl zout

250 ŕ 300 ml warm water

Vulling: 20-40 olijven

8 st. gedroogde tomaat

1 ui

(zeezout)

extra: oven

 

 

/ Focaccia recept - zelf brood bakken

 

 

Bereiding:

Week alvast de gedroogde tomaat in ruim heet water, eventueel ook de olijf.

Bak de ui met wat zout net niet gaar.

Roer 200 gr bloem met de gist, suiker, groene kruiden, knoflooksnippers en 200 ml lauw water. Dek het af met een doek en zet het op een warme plaats. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

Meng daarna met het overige deel van het meel, zout, olijfolie en zóveel water (vaak nog net een 100 ml) tot er een soepel maar stevig deeg ontstaat. Kneed een minuut of 3 en meng er de in stukjes gesneden tomaat en het grootste deel van de ui door. Laat het nogmaals 20 minuten staan.

Verdeel het deeg in twee platte stukken van ongeveer 1,5 a 2 cm dik.

Leg de eerste lap deeg in een ruim met olijfolie ingevet bakblik (ongeveer 20x35 cm). Verdeel 15-25 olijven over de 1e lap. Zorg dat de randen vrij blijven. Afdekken met de 2e lap en die ruim insmeren met olijfolie. Achtergehouden olijven en gebakken ui erover verdelen en eventueel bestrooien met zeezout. Druk de randen goed op elkaar en laat onder een theedoek nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C) en bak de focaccia ongeveer 25 minuten.

Snij na het bakken de focaccia in repen en besmeer de repen met kruidenboter.