Bakpoeder (backin) gebruiken


/ tips, trucs

Goed vermengen:

Bakpoeder goed mengen met bloem, dan pas vocht toevoegen: dit voorkomt dat het gebak onregelmatig rijst.

Hoeveelheid:

1 zakje bakpoeder (meestal 16 gr) is normaliter voldoende voor 500 gram bloem. Kijk op het zakje bakpoeder voor hoeveel bloem het geschikt is.

Vervanging van bloem en bakpoeder:

In plaats van 500 gram bloem en 1 zakje bakpoeder (= 5 tl) kan 500 gram zelfrijzend bakmeel worden gebruikt. De juiste verhouding bloem/bakpoeder is dus ongeveer 1 tl bakpoeder per 100 gram bloem. Is de verhouding in het recept heel anders (bijvoorbeeld 1 zakje bakpoeder en 250 gram bloem) moet nog (in dit geval een half zakje) bakpoeder aan het zelfrijzend bakmeel worden toegevoegd.

Zelf tempurameel voor tempurabeslag maken: een krokant Japans bakbeslag

Meng 100 gram bloem goed met 1 zakje backin. Meng er vlak voor het bakken ijskoud water door en eventueel 1 eiwit totdat het beslag yoghurtdik is. Het mag klonterig blijven. Maak niet teveel tegelijk omdat het ijskoud moet blijven tijdens het bakken.

(Zelf heb ik van dit tempurameel altijd een pot staan: alleen ijswater erdoor en bakken maar !)