Eieren
Gewichtsklassen:
Klasse 1: 70 gram of meer, 2: 65-70 gram, 3: 60-65 gram, 4: 55-60 gram, 5: 50-55 gram, 6: 45-50 gram, 7: 45 gram of minder.
Eieren scheiden: Er
zijn apparaatjes voor in de handel maar dit wil ook: tik met het midden
van het ei op een scherp voorwerp. Hou het ei boven een schaal en hou
het ei rechtop, zodat de dooier in 1 van de 2 helften komt te liggen en
het eiwit in de schaal loopt. Giet
het eigeel voorzichtig over in de andere helft zodat ook de rest van het
eiwit weg kan lopen. Eigeel in een ander schaaltje. Meer eieren
scheiden? Gebruik 3 schaaltjes: splits boven 1 schaaltje en doe het opgevangen eiwit in een 2e
en het geel in een 3e schaal om eigeel-ongelukjes te voorkomen.
Los eigeel en eiwit bewaren: In
een kopje doen, water erop gieten, dan nog enkele dagen te
bewaren.
Eieren koken: Het
ei springt niet kapot als je in de dikke onderkant een gaatje prikt met
een naald, daar zit namelijk het luchtzakje zodat het ei in de schaal wat
meer ruimte krijgt om uit te zetten.
Eiwit stijf slaan: Zorg ervoor dat het ei goed koud en er absoluut geen geel bij zit.
Voeg een klein snufje zout toe. De gardes en kom moeten absoluut schoon en vetvrij zijn.
|