Taart, cake en brood bakken


/ tips

Bakken: Voorkom uitdrogen van brood door een schaaltje water erbij in de oven te zetten. Dit zorgt ook voor een krokante korst op je brood.

Grote deeglappen heel houden: Om scheuren te voorkomen kun je de deeglap om de deegroller rollen en op het bakblik weer uitrollen.

Deeg met opgeklopt eiwit: Altijd onmiddellijk in de warme oven zetten (dus denk om het voorverwarmen) anders heb je kans dat het deeg inzakt.

Taart in lagen snijden: Maak rondom op dezelfde hoogte wat inkepinkjes, leg er een draadje door en trek deze kruislings aan om de taart horizontaal in laagjes te snijden.

Breng de vulling aan en om te voorkomen dat die er weer tussenuit loopt bij het snijden, de bovenste taartlaag alvast in punten snijden en er los op leggen: ook makkelijk bij het opmaken van de bovenkant.

Steunvulling: Sommige taartbodems worden eerst gaar gebakken met een steunvulling, dit is om het teveel rijzen van de bodem tegen te gaan: leg op de ongebakken bodem en tegen de randen een stuk bakpapier (eventueel met de vork er flink wat gaatjes inprikken). Vul de taart met gedroogde erwten of rijst (deze zijn meerdere keren te gebruiken, maar alleen nog maar voor dit doel). Bak de taart zoals aangegeven en verwijder na de baktijd steunvulling en bakpapier. Werk te taart verder af volgens het recept.

Om gebak te laten glimmen wordt meestal losgeklopt ei gebruikt. Wat ook kan: iets koffiemelk (tip van Chris Geurink).