Diepvriestabel GROENTE


/ keukenweetjes en trucs

 

 

 

Soort

Kwaliteit

Bewaren

Geschikt

Voorbereiden

Blancheren

Opmerking

Andijvie

jong, mals

10 à 12 maand

goed

reinigen, wassen, snijden

3 minuten

in bevroren toestand stoven

Artisjok

vast, stevig

10 à 12 maand

goed

bladpunten afknippen, wassen, bodem schillen en inwrijven met citroen

kleine: 5 min grote: 7min.

bevroren opzetten in kokend water met citroen en zout

Asperges

vers, wit, niet houterig

10 à 12 maand

zeer goed

sorteren volgens dikte, wassen, schillen, houterige delen afsnijden roestvrij gerei gebruiken

bijna gaar koken

ontdooien door kokend water er over te gieten

Bleek-

selderij

jong, stevig

10 à 12 maand

goed

blad en de buitenste stengels verwijderen

volgens dikte: 2 à 3 minuten

bevroren opzetten in kokend water of bouillon

Bloemkool

wit, vast, met fris groen blad

10 à 12 maand

goed

reinigen en, indien gewenst, in roosjes verdelen. De bloemkool gedurende 1/2 uur in koud gezouten water leggen met de stronk naar boven (rupsen)

bijna gaar koken

ontdooien door er kokend water over te gieten

Boerenkool

 

10 à 12 maand

zeer goed

harde nerven verwijderen, wassen

bijna gaar koken

voor het invriezen al of niet fijnhakken. Bevroren opzetten

Bonen, wit, groen

niet melig

10 à 12 maand

uitstekend

bonen doppen

3 à 4 minuten

 

Champignon

jong, mals, mooi wit, gesloten koppen

3 à 4 maand

zeer goed

hard en verdroogd gedeelte van de voet afsnijden, wassen in water met scheutje azijn of citroen de kleine heel laten, de grote in lamellen snijden

niet blancheren, gaar stoven in boter met wat citroen, peper en zout

in bevroren toestand op temperatuur brengen op zacht vuur

Doperwten

vers, jong, groen

10 à 12 maand

uitstekend

erwten doppen, wassen in koud water (aangestoken erwten drijven boven)

kleine: 1 à 2 min, grote 3 min

 

Groene kruiden:

peterselie, kervel, selderij, bieslook

vers en jong

10 à 12 maand

zeer goed

wassen, hakken of malen, verpakken

niet blancheren

 

Knolraap

vers, vast

10 h 12 maand

zeer goed

reinigen, wassen, dik schillen, in schijfjes of blokjes snijden

2 à 4 min

in bevroren toestand stoven

Knolselderij

gaaf, niet voos

10 à 12 maand

goed

dik schillen, wassen, in reepjes of blokjes snijden

5 min

bevroren bereiden

Komkommer

geel, groen

vers

10 à 12 maand

betrek-

kelijk goed

gele: schillen, zaadjes verwijderen groene: heel invriezen

niet blancheren

zo vlug mogelijk, indien nodig schillen en in dunne schijfjes

Paprika

dieprood of glanzend groen

10 à12 maand

goed

goed wassen, steel en zaadlijsten verwijderen

niet blancheren

bevroren verwerken

Peterselie

vers, groen

10 à 12 maand

zeer goed

harde steeltjes verwijderen, wassen, drogen, verpakken

niet blancheren

zo nodig in bevroren toestand fijn wrijven of malen

Peulen

jong, vers

10 à 12 maand

goed

steeltjes verwijderen, wassen

2 minuten

bevroren bereiden

Postelein

groen, vers

10 à 12 maand

goed

reinigen, wassen

1/2 à 1 min

bevroren aan de soep toevoegen

Prei

 

10 à 12 maand

goed

wassen, snijden

3 minuten

bevroren bereiden of aan de soep toevoegen

Rode biet

klein of middel

10 à 12 maand

zeer goed

reinigen, schillen

volledig gaar koken

Bevroren bereiden

Rode kool

vast

8 à 10 maand

zeer goed

volledig bereiden

niet blancheren

in bevroren toestand op temperatuur brengen

Schorse-

neren

vers

10 à 12 maand

goed

Wassen, schrappen, in water met wat azijn of citroen leggen (witte kleur), snijden

3 à 4 min

bevroren bereiden

Snijbonen

Jong, zonder draden

10 à 12 maand

uitstekend

reinigen, wassen, snijden

3 minuten

bevroren bereiden

Soep-

groenten

vers

10 à 12 maand

zeer goed

reinigen, wassen, snijden

4 à 6 min

 

Spinazie

jong, vers

10 à 12 maand

uitstekend

reinigen, wassen

2 à 3 minuten

na het blancheren eventueel hakken

Spitskool

jong, vast

10 à 12 maand

zeer goed

reinigen, wassen, snijden

2 à 3 minuten

bevroren bereiden

Spruitjes

diepgroen, vers, goed gesloten

10 à 12 maand

zeer goed

reinigen, wassen in gezouten water

3 à 4 min

bevroren bereiden

Stok- en

struikboon

vers, jong, zonder draden, zonder plekken

10 à 12 maand

uitstekend

reinigen, wassen

4 à 5 min

bevroren bereiden

Tomaat

(hele)

niet te groot met weinig pitten

10 à 12 maand

betrek-

kelijk

wassen, drogen verpakken

niet blancheren

in schijfjes snijden

Tomaten-

stukjes

vast vruchtvlees

10 à 12 maand

zeer goed

vel en pitten verwijderen

niet blancheren

geschikt voor garneren en afmaken van sauzen

Tomaten-

puree

 

10 à 12 maand

zeer goed

Tot moes koken met zeer weinig water, door roerzeef draaien

niet blancheren

in bevroren toestand aan soep toevoegen of aanlengen met water voor tomatensap

Tuinbonen

Jong, zacht klein zonder vlekken

10 à 12 maand

zeer goed

doppen, wassen

3 à 4 min

bevroren bereiden

Tuinmaïs

niet te rijp, sappig

10 à 12 maand

zeer goed

Stronk en bladeren verwijderen

3 à 4min

ontdooien door er kokend water over te gieten

Witlof

vers

10 à 12 maand

zeer goed

reinigen, kern uithollen, wassen

4 à 5 min

bevroren bereiden

Witte kool

 

10 à 12 maand

goed

reinigen, wassen, snijden

2 min

bevroren bereiden

Wortels

jong, zoet, gaaf

10 à 12 maand

goed

schrappen, groen deel afsnijden

2 à 3 min

bevroren bereiden