|
|
|
|
Diepvriestabel GROENTE
|
Soort
|
Kwaliteit
|
Bewaren
|
Geschikt
|
Voorbereiden
|
Blancheren
|
Opmerking
|
Andijvie
|
jong, mals
|
10 à 12 maand
|
goed
|
reinigen, wassen, snijden
|
3 minuten
|
in bevroren toestand stoven
|
Artisjok
|
vast, stevig
|
10 à 12 maand
|
goed
|
bladpunten afknippen, wassen, bodem schillen en inwrijven met citroen
|
kleine:
5 min grote: 7min.
|
bevroren opzetten in kokend water met citroen en zout
|
Asperges
|
vers, wit, niet houterig
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
sorteren volgens dikte, wassen, schillen, houterige delen afsnijden roestvrij gerei
gebruiken
|
bijna gaar koken
|
ontdooien door kokend water er over te gieten
|
Bleek-
selderij
|
jong, stevig
|
10 à 12 maand
|
goed
|
blad en de buitenste stengels verwijderen
|
volgens dikte: 2 à 3 minuten
|
bevroren
opzetten in kokend water of bouillon
|
Bloemkool
|
wit, vast, met fris groen blad
|
10 à 12 maand
|
goed
|
reinigen
en, indien gewenst, in roosjes verdelen. De bloemkool gedurende 1/2 uur in
koud gezouten water leggen met de stronk naar boven (rupsen)
|
bijna
gaar koken
|
ontdooien
door er kokend water over te gieten
|
Boerenkool
|
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
harde
nerven verwijderen, wassen
|
bijna
gaar koken
|
voor
het invriezen al of niet fijnhakken. Bevroren opzetten
|
Bonen, wit, groen
|
niet melig
|
10 à 12 maand
|
uitstekend
|
bonen doppen
|
3 à 4 minuten
|
|
Champignon
|
jong, mals, mooi wit, gesloten koppen
|
3 à 4 maand
|
zeer goed
|
hard en verdroogd gedeelte van de voet afsnijden, wassen in water met scheutje
azijn of citroen de kleine heel laten, de grote in lamellen snijden
|
niet blancheren, gaar stoven in boter met wat citroen, peper en zout
|
in bevroren toestand op temperatuur brengen op zacht vuur
|
Doperwten
|
vers, jong, groen
|
10 à 12 maand
|
uitstekend
|
erwten doppen, wassen in koud water (aangestoken erwten drijven boven)
|
kleine: 1 à 2 min, grote 3 min
|
|
Groene kruiden:
peterselie, kervel, selderij, bieslook
|
vers en jong
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
wassen, hakken of malen, verpakken
|
niet blancheren
|
|
Knolraap
|
vers, vast
|
10 h 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, wassen, dik schillen, in schijfjes of blokjes snijden
|
2 à 4 min
|
in bevroren toestand stoven
|
Knolselderij
|
gaaf, niet voos
|
10 à 12 maand
|
goed
|
dik
schillen, wassen, in reepjes of blokjes snijden
|
5 min
|
bevroren bereiden
|
Komkommer
geel, groen
|
vers
|
10 à 12 maand
|
betrek-
kelijk
goed
|
gele:
schillen, zaadjes verwijderen groene: heel invriezen
|
niet
blancheren
|
zo
vlug mogelijk, indien nodig schillen en in dunne schijfjes
|
Paprika
|
dieprood
of glanzend groen
|
10 à12 maand
|
goed
|
goed
wassen, steel en zaadlijsten verwijderen
|
niet
blancheren
|
bevroren
verwerken
|
Peterselie
|
vers, groen
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
harde
steeltjes verwijderen, wassen, drogen, verpakken
|
niet
blancheren
|
zo
nodig in bevroren toestand fijn wrijven of malen
|
Peulen
|
jong, vers
|
10 à 12 maand
|
goed
|
steeltjes
verwijderen, wassen
|
2 minuten
|
bevroren bereiden
|
Postelein
|
groen, vers
|
10 à 12 maand
|
goed
|
reinigen, wassen
|
1/2 à 1 min
|
bevroren
aan de soep toevoegen
|
Prei
|
|
10 à 12 maand
|
goed
|
wassen, snijden
|
3 minuten
|
bevroren bereiden of aan de soep toevoegen
|
Rode biet
|
klein
of middel
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, schillen
|
volledig
gaar koken
|
Bevroren bereiden
|
Rode kool
|
vast
|
8 à 10 maand
|
zeer goed
|
volledig bereiden
|
niet blancheren
|
in bevroren toestand op temperatuur brengen
|
Schorse-
neren
|
vers
|
10 à 12 maand
|
goed
|
Wassen, schrappen, in water met wat azijn of citroen leggen (witte kleur), snijden
|
3 à 4 min
|
bevroren bereiden
|
Snijbonen
|
Jong, zonder draden
|
10 à 12 maand
|
uitstekend
|
reinigen, wassen, snijden
|
3 minuten
|
bevroren bereiden
|
Soep-
groenten
|
vers
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, wassen, snijden
|
4 à 6 min
|
|
Spinazie
|
jong, vers
|
10 à 12 maand
|
uitstekend
|
reinigen, wassen
|
2 à 3 minuten
|
na
het blancheren eventueel hakken
|
Spitskool
|
jong, vast
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, wassen, snijden
|
2 à 3 minuten
|
bevroren bereiden
|
Spruitjes
|
diepgroen, vers, goed gesloten
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, wassen
in gezouten water
|
3 à 4 min
|
bevroren bereiden
|
Stok- en
struikboon
|
vers, jong, zonder draden, zonder plekken
|
10 à 12 maand
|
uitstekend
|
reinigen, wassen
|
4 à 5 min
|
bevroren bereiden
|
Tomaat
(hele)
|
niet
te groot met weinig pitten
|
10 à 12 maand
|
betrek-
kelijk
|
wassen, drogen verpakken
|
niet blancheren
|
in schijfjes snijden
|
Tomaten-
stukjes
|
vast vruchtvlees
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
vel
en pitten verwijderen
|
niet blancheren
|
geschikt voor garneren en afmaken van sauzen
|
Tomaten-
puree
|
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
Tot
moes koken met zeer weinig water, door roerzeef draaien
|
niet
blancheren
|
in
bevroren toestand aan soep toevoegen of aanlengen met water voor
tomatensap
|
Tuinbonen
|
Jong, zacht klein zonder vlekken
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
doppen, wassen
|
3 à 4 min
|
bevroren bereiden
|
Tuinmaïs
|
niet
te rijp, sappig
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
Stronk
en bladeren verwijderen
|
3 à 4min
|
ontdooien
door er kokend water over te gieten
|
Witlof
|
vers
|
10 à 12 maand
|
zeer goed
|
reinigen, kern uithollen, wassen
|
4 à 5 min
|
bevroren bereiden
|
Witte
kool
|
|
10 à 12 maand
|
goed
|
reinigen, wassen, snijden
|
2 min
|
bevroren bereiden
|
Wortels
|
jong, zoet, gaaf
|
10 à 12 maand
|
goed
|
schrappen, groen deel afsnijden
|
2 à 3 min
|
bevroren bereiden
|