Appels


/ kooktips en kookweetjes

 

 

 

Snel veel schillen:

Voor bijvoorbeeld appeltaart of appelmoes: Alle appels 1 minuut in kokend water leggen, je trekt dan zo het vel eraf.

 

Appelmoes/appelcompote recept:

Schil de moesappels (bijv. Goudrenet), verwijder de klokhuizen en snij de appels in grove stukken. Met een beetje citroensap besprenkelen.

Op een zacht vuurtje opzetten in een bodempje water. Laat de appels zacht pruttelen tot de gewenste dikte is bereikt en voeg naar smaak kaneel en suiker of honing toe. Je kunt voor fijne appelmoes het mengsel door een zeef drukken.

Doe de appelmoes in de diepvries of in goed schoongemaakte potten. Laat de potten op de kop afkoelen.

 

Variaties op de appelmoes:

- Voeg gelijk wat gewelde rozijnen of fijngehakte (gedroogde) abrikozen toe.

- Kook de appels in een bodempje calvados (appelcognac) in plaats van water, de alcohol verdwijnt wel.

 

Bruin worden tegengaan:

Iets citroensap gebruiken of sterk met water verdunde azijn.

 

Appels geschikt voor appeltaart en appelmoes:

(licht zuur) Bijvoorbeeld Boskoop, renetten, Glockenappel.