Recept Sūkerbole

(suikerbrood)


Ingrediėnten:

1,5 dl melk

10 gr suiker

1 zakje gist

350 gr bloem

1 tl zout

2 el gembersiroop

20 gr boter

1 ei

kristalsuiker

Voor de vulling:

150 gr greinsuiker

snufje kaneel

extra: oven

 

 

 

/ Sūkerbole (suikerbrood) recept - Fryske resepten

 

 

Bereiding:

Verwarm de melk tot ± 30°C. Roer de suiker en de gist er door en laat 10 minuten staan. Zeef bloem en zout en voeg het gistmengsel, gembersiroop, gesmolten boter en bijna 1 losgeklopt ei toe (1 el achterhouden). Kneden totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. 45 Minuten laten rijzen (± 25-30°C) onder een vochtige doek.

Een broodblik (25 cm) dik insmeren met boter en van binnen bestrooien met kristalsuiker (zet het bakblik eventueel tot gebruik in de koelkast om de boter op te laten stijven !).

Het deeg heel even doorkneden en de greinsuiker met de kaneel door het deeg mengen. In het bakblik leggen en 30 minuten laten rijzen.

Bestrijken met de rest van het ei en er kristalsuiker over strooien.

Het brood 30-35 minuten bakken in een oven van 200°C (hetelucht 180°C).

Geen greinsuiker? Strooi 150 gr suiker met de kaneel op een snijplank en druppel er ± 2 el water over: roer het in grove stukken en laat het een paar uurtjes drogen.

 

Moet het brood nog kleffer ?? Aarzel dan niet om de hoeveelheid gembersiroop en suiker te verhogen: Bijvoorbeeld door na de 2de kneding extra suiker en gembersiroop in het deeg te "vouwen" of door een mengsel te maken van boter, gembersiroop en flink wat kristalsuiker en dat te gebruiken voor het insmeren van het bakblik.

 

In het dagblad Trouw, in de rubriek "Heimweekeuken", verscheen deze enthousiaste recensie over dit recept (hoewel de titel in eerste instantie anders doet vermoeden).