Recept Witbrood


Ingrediėnten:

1 zakje gedroogde gist

± 3 dl melk of water

500 gr bloem

5-10 gr zout

(75 gr boter of olie)

extra:

broodvorm van 2 l

oven

 

 

 

/ Witbrood recept - zelf brood bakken

 

 

Bereiding:

Meng het gist met de lauwe melk of water en laat even 10 minuten rusten.

Zeef de bloem in een kom met het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed goed door (voeg voor een minder snel droog wordend brood ook de zachte boter toe). Kneed net zolang tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Leg het deeg in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats in 50-60 minuten tot dubbele omvang rijzen.

Vet het bakblik in en kneed het deeg nog een minuut stevig door. Druk het deeg plat tot een rechthoek even lang als de broodvorm en rol het op. Leg het deeg met de naad naar beneden in de vorm. Laat het afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C) en bak het witbrood in 25-30 minuten gaar en bruin. Maak in de oven de bovenkant van het brood wat nat om een glimmende korst te krijgen.

 

Bolletjes en breekbrood recept recept breekbrood:

Vorm, na de eerste keer rijzen, bolletjes van het deeg, iets groter dan een pingpongballetje.

Leg ze op een bakblik en druk een beetje plat. Voor breekbrood leg je ze 1 cm van elkaar en voor losse broodjes minimaal 10 cm. Volg verder de rijstijd en baktemperatuur in het recept.

Bak bolletjes/breekbrood 15-18 minuten: ze moeten hol klinken als je er op tikt.