Recept Bruin brood
10 gr gedroogde gist
± 3 dl lauwe melk of water
500 gr volkorenmeel
12 gr zout
(50 gr boter)
extra:
broodvorm van 2 l
oven
Bereiding:
Meng het gist met melk of water en laat even 10 minuten rusten.
Zeef meel en zout in een kom. Voeg het gistmengsel toe en kneed goed
door (voeg voor een minder snel droog wordend brood ook de zachte boter
toe). Kneed tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Leg het
deeg in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme
plaats in 50-60 minuten tot dubbele omvang rijzen.
Vet het bakblik in en kneed het deeg nog een minuut stevig door. Druk het deeg
plat tot een rechthoek even lang als de broodvorm en rol het op. Leg het
deeg met de naad naar beneden in de vorm. Laat het afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C) en bak het bruinbrood in 25-30 minuten gaar en bruin.
Maak halverwege de bovenkant van het brood wat nat om een glimmende korst te krijgen.
Bolletjes en breekbrood
:
Vorm, na de eerste keer rijzen, bolletjes van het deeg, iets groter dan een pingpongballetje.
Leg ze op een bakblik en druk een beetje plat.
Voor breekbrood leg je ze 1 cm van elkaar en voor losse broodjes minimaal 10 cm.
Volg verder de rijstijd en baktemperatuur in het recept.
Bak bolletjes/breekbrood 15-18 minuten: ze moeten hol klinken als je er op tikt.
|