Recept Rumpot


Ingrediënten:

verse (onaangetaste) vruchten o.a. aardbeien, kersen, framboos, abrikoos, druiven, perziken, pruim, meloen, peren, ananas, bramen etc.

 

1 kg bruine kandij

(of (riet)suiker)

± 1,5 liter bruine rum (54%)

 

 

 

/ Rumpot recept - fruit inmaken in alcohol, dranken

 

 

Bereiding:

Gebruik een rumpot van minimaal 3 liter inhoud.

De eerste keer moet evenveel fruit als kandij wordt toegevoegd, daarna steeds per 100 gr vruchten 50 gr kandij toevoegen. De vruchten moeten steeds volledig met rum bedekt zijn (eventueel een verzwaard (steen) bordje erop leggen).

De eerste vruchten van het seizoen zijn aardbeien en kersen, een goed moment om te starten:

200 gr aardbeien goed wassen en laten uitlekken, 200 gr kersen wassen, halveren en ontpitten.

De beide vruchten met 400 gr kandij in de rumpot leggen. Zoveel rum opschenken dat de vruchten onderstaan (bordje erop). Al naar gelang het seizoen (onaangetast) fruit toevoegen, nu iedere keer per 100 gr vruchten 50 gr kandij. Steeds zoveel rum bijschenken dat de vruchten weer onderstaan.

Voor alle fruit geldt: goed wassen, uitlekken, eventueel schillen, ontpitten en in stukjes snijden.

Is de pot vol, dan pas alles goed doorroeren.

De afgesloten pot minimaal 3 maand op een koele plek laten staan.

Zelf breek ik de rumpot meestal aan tijdens de kerstdagen: de vruchten zijn heerlijk bij ijs.