Recept Snert

(Friese erwtensoep)


Ingrediënten:

2 liter water

500 gr spliterwten

2 karbonades

3 speklapjes

100 gr selderijknol

2 aardappels

2 dikke uien

1 prei

1 kleine winterwortel

(selderij) zout

 

 

 

/ Snert (erwtensoep) recept - Fries recept, eenpansrecept

 

 

Bereiding:

Spoel de spliterwten af totdat het spoelwater schoon blijft. Breng het water aan de kook en voeg de spliterwten toe. Draai het vuur op het allerzachtst en gebruik eventueel een vlamverdeler (Let op: regelmatig roeren want koekt heel erg snel aan!!). Snij de aardappels in blokjes en voeg die toe. Snij de uien, prei (houdt wit en groen apart), selderijknol en winterwortel in stukjes en voeg van alles de helft toe en van de prei het groen recept recept voor ingredienten erwtensoep. Naar smaak wat zout erbij. Laat op een zacht vuurtje minimaal 2 uur pruttelen.

Voeg na die 2 uur de andere helft van de groenten toe en de in stukjes gesneden karbonade en speklap. Proef of er nog zout bij moet en laat alles nog minimaal een uurtje zachtjes pruttelen. Voeg naar behoefte eventueel nog wat water toe.

Lekker met roggebrood wat je belegd met het spek (Roggebrea mei spek) recept recepten voor snert.

 

 

Snert is nog lekkerder "de dag erna". Ook is snert heel erg goed in te vriezen, dus maak een dubbele portie.
Hou je van rookworst in de snert? Kook deze dan niet mee maar doe dunne plakjes in het bord, schep dan de hete snert op.
Ik kook mijn snert al vanaf 1975 volgens dit recept.
PS: bij deze de groeten aan de "snoeiploeg" van Ooststellingwerf die deze snert live geproefd heeft.