Recept Croissants

(8 groot/24 klein)


Ingrediënten:

7 gr gedroogde gist

1 tl suiker

1 dl melk

15 gr gesmolten boter

1 el suiker

250 gr bloem

2 tl zout

80 gr koude roomboter

bloem

1 losgeklopt ei

extra:

oven

 

 

 

/ Croissants recept - zelf brood bakken

 

 

Bereiding:

Los 1 tl suiker in wat warme melk en besprenkel de gedroogde gist. Laat het 10 minuten werken. Meng de rest van de melk met de gesmolten boter, el suiker en het gistmengsel. Zeef bloem met het zout en roer dit erdoor. Kneed goed door en laat 1 uur rijzen. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap die 3 keer zo lang is als breed. Snij de roomboter in zeer dunne plakjes en verdeel deze over 2/3 van het het deeg. Vouw het deeg in de lengte in drieën, de lege lap eerst. Laat het deeg minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast opstijven. Rol het uit tot 3 keer zo lang als breed en vouw het en laat het opstijven. Herhaal het uitrollen en opstijven nog 1 keer.

Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven 200°C). Rol het uit tot een rechthoek van 20x40 cm. (voor kleine croissantjes: snij in de lengte door) en snij driehoekjes: \/\/\/\/. Rol de deegstukjes op vanuit het brede gedeelte en buig ze in de vorm van een croissant. Leg ze op een licht ingevet bakblik. Laat ze 20-30 minuten narijzen. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 10-15 minuten.