Recept Fryske Pannekoek


Ingrediënten:

300 gram bloem

1 mespunt zout

5 deciliter melk

half zakje gist

boter

suiker

 

(beerenburg)

 

Gewone pannenkoek: Basisrecept

 

 

 

/ Fryske pannekoek recept - Friese recepten

 

 

Bereiding:

Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de gist op in een kopje lauwe melk, laat even 10 minuten staan. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Maak, de rest van de melk bijschenkend, een mooi glad beslag. Laat het beslag, afgedekt, 1 uur op een warm plekje rijzen.

Verhit wat boter in een koekenpan. Doe hier een kwart van het beslag in en draai de pan vlug rond, zodat het beslag de hele bodem bedekt. Laat de pannenkoek op laag vuur aan de onderkant mooi goudbruin worden en keer hem om als de bovenkant helemaal droog geworden is. Bak de tweede kant snel bruin. Bak vervolgens de drie andere en houd de pannenkoeken warm.

Dien ze op met boter en suiker (en iets Beerenburg erover voor de liefhebber).

 

 

(bron: de Welkokende Vriesche Keukenmeid)